21 Mayıs 2013 Salı

Adayın Korkulu Rüyası "Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız?" Sorusu

Soru direkt sizin iş hayatınıza yönelik ve benim de klasik mülakat soruları arasında sebebine en fazla inandığım sorulardan biridir.

Önceki iş yerinizden ayrılmanızın asıl sebebi dışında bu soruya cevap veriş şekliniz de önemlidir. Evet, çoğu iK profesyonelinin hemfikir olduğu gibi, eski yöneticilerinizi, işvereninizi kişisel anlamda kötülememeniz gereklidir. Burada sorgulanan biraz da, sizin empati kurma beceriniz ve ilişkilerinizin çok iyi olmadığı kişiler hakkında kullandığınız kelimeleri, yani bakış açınızı görmektir. Örneğin çoğu erkek annesiyle ilgili olumsuz bir yorumda bulunmaz. Mesela yaptığı yemekleri pek beğenmiyor bile olsa diğer insanların önünde annesinin yemekleriyle ilgili “kötü, lezzetsiz” sıfatlarını kullanmaz. Bu tür durumlarda, benzer şekilde, olumsuz sıfatları biraz daha yumuşatarak, mümkün olduğunca detay ve örneklerle anlatıp yorumu karşıdakine bırakarak ilerlemenizi tavsiye ederim.

“İş anlayışımız uyuşmadı”, “Kariyer planımı değiştirdim” gibi yuvarlak cevaplarla bu soruyu geçiştirebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Eğer karşınızda tecrübeli bir mülakatçı varsa o iş anlayışlarını da kariyer planlarını da iyice sorgulayacaktır. Bazıları “ücret sebebiyle ayrıldığınızı sakın ha söylemeyin” der, oysa ben “maaş düşüklüğü” cevabının da olumsuz algılanacağını düşünmüyorum, zira sizin belli bir aile bütçeniz ve harcamalarınız varsa belirli bir rakam altında ücretlendirme yapılması sizin için uygun olmayabilir, bu da oldukça anlaşılır.



Ya da örneğin yüksek lisans yapmak için para biriktiriyor olabilirsiniz vs. Yine bu soruya da bu şekilde açıklamalı bir cevap verecek olursanız karşınızdaki kişinin bakış açısına da bağlı olmakla beraber, sorun olarak algılanacağını düşünmüyorum. Ancak ne olursa olsun, asıl ayrılma sebebinizden farklı bir cevap vermemeye çalışın, zira İK camiası oldukça samimi, üzerine bir de referans kontrolü sürecimiz göz önünde bulundurulursa, adayın yalan söylediğinin anlaşılması güç olmayacaktır, ki bu da sürecin olumsuz tamamlanmasını doğrudan sebep olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder